петък, 26 август 2011 г.

Αγαθούπολη


Агатополи – най-южното местенце на нащо Черноморие, близо до границата с Турция, другата ми най-любима лятна дестинация.
Та днешен Ах, Ахтопол е малко градче кацнало на скалист полуостров на брега на морето и в подножието на Странджа планина. Като град Ахтопол е основан още през 430 г.пр.н.е. от Атински  колонисти.

През Средновековието Агатопол на няколко пъти е включван в територията на България. Надпис на хан Крум от 812 г. съобщава за завладяването му, по-късно е превзет от цар Тодор Светослав през 1304 г. Около 1389 г., двадесет години след превземането на Одрин от османците, одринската митрополия премества седалището си в Агатопол. Малко по-късно градът също е завладян от османците.

След Балканските войни (1912-1913 г.) градът е присъединен към България. Гръцкото му население е изселено, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия. През 1918 г. Ахтопол е почти изцяло унищожен от пожар, като изгаря и старата катедрала „Успение Богородично“. Съвременният град е построен изцяло наново след пожара. През 1926 г. има 1095 жители. Днес те са около 1 444.

Та да се върнем в настоящето. Вече второ лято прекарвам отпуската си в Ахтопол, съвсем случайно открих прелестите на това китно морско градче.
Разкошно място, тихо, спокойно, пъстро, живо, с малките стари къщи, с ниските огради, от които се виждат  зелените дворове, ароматните смокинови дървета,  овощните градини, окичени с домати, чушки, от истински по истински, прекрасните первази на прозорците със алено нацъфтелите мушката, сакъзчета..., закумите по стръмните улички, изпълват дробовете ми с аромат, лек ветрец роши косите ми, докато вървя на горе по тясната уличка покрай морето, за да стигна до мястото, от където фара се вижда най-добре. Вълните се разбиват в скалите и се опитват да докоснат светлината му.  Обичам да се разхождам  по сергийките с шарените геданчета, гривнички и пръстенчета, с раковини и мидички, опаковани с малки кошнички, по пазара с най-свежите и ароматни плодове, по кея със старите рибарски лодки, толкова автентично и реално място е целия град. Дали аз вече остарях :) и не търся навалицата, шума, суетата.....или просто имам нужда от 365 дни в годината 10 да се кача на машината на времето и да забравя.....

Има малка Църквичка „Възнесение Господне“ построена през 1776 г  в един малък двор е отново с разкошна цветна градина, малко преди нея на скалите се вижда сградата на гръцкото училище, построено в началото на ХХ век, с пари от дарения на организацията „Синове на Агатополис” от Америка, по проект на гръцки архитекти, от български майстори. С дебели 0,6 м. стени, облицовано по ъглите на стените, прозорците, портала и покривния фриз с червени тухли, докарани с гемии специално от Марсилия, то е било предназначено за шесткластно училище и за събрания.

По някои сгради все още има остарели надписи и табели, сякаш там времето е спряло и ако ти липсва детството може да отидеш в Ахтопол, като машина на времето е. Кафенета, ресторанти, кръчми – все като от едно време, и ти става едно мило, една такава носталгия по миналото, когато бях дете и с баба и дядо ходехме на море за по 15 дни....
Има и места, на които се усеща, че живеем все пак в 21 век, в света на технологиите, иновациите и мобилността, но те са много малко, хората там са се опитали да запазят колкото се може повече от културата и бита ни.


Утрото в Ахтопол е прекрасно, прохладно, свежо, зелено, мирише на водорасли, току що отрязана диня и смокини, излизам на терасата и отпивам първата глътка кафе, вкуса и аромата са различни, всичко на морето е различно, възприятията, настроението, въздуха, хората....

За съжаление, Ахтопол е доста далеч от София и пътя накъде от към Лозенец до там е в окаяно състояние, но си заслужава пътуването, за да се вдъхне от цялата тая атмосфера, зарежда за цяла година напред......на море като на море!

........


Заминавам, но ще избягам ли, ще мога ли в саковете да запълня всичкото място, че да не остане за спомените, за тъгата,  за улиците по които оставях сълзите си, за вратата, която всеки път като се затваряше ми пръскаше сърцето на хиляди парчета,  и за тая врата, която никога не се отвори......? Ще мога ли да се преродя и да започна отначало, ще мога ли да видя новото начало с нови очи, ще мога ли да бъда същата,  каквато никога не съм била.....? Ще мога ли да обличам любимата си рокля, без да си спомням заради кого съм я обличала с любов преди, ще мога ли докато сутрешното ми кафе тииихичко се излива в малката синя чаша, да се гримирам със същото желание, както преди....? Ще ми напомня ли кафявата спирала, за изящно гримираните очи, които кротко потъваха в нечии други...преди...?  Ще мога ли да вървя по нови улици, без старите спомени, старите сълзи, старата тъга......? Ако отрежа косите си, ако сменя ароматите, дрехите, кафето с чай, кецовете с високи токчета, лекия грим с тежък ще сменя ли сърцето си....? Защо не мога да оставя всичко в кашоните в ъгъла на мазето, да събират прахта и никога да не бъдат изровени пак.....? Ще мога ли да забравя коя съм, кого съм наранила, кого съм обичала, кой ме е мразил, кой ми е смазал душата.....? А само, ако можеше.... заминавайки, да избягам, да съм друга, каменна, студена, не обичаща, не искаща,  не виждаща, не знаеща....чисто нова, току що боядисана, шлайфана, лъскава, празна......Някога, когато се върна......дано да не знам коя съм била.....